expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

2013. 09. 18.

Bányásznak-e sót a Himalájában?

Ez itt az ötmilliós kérdés. Hiszen lehet már kapni finomra őrölt, durva és kőtömb formájában, sőt lámpát is készítenek belőle. Kétség nem fér hozzá, hogy valamit tud ez a só. De vajon mit?

OhSalty sószappan (sótartalom kb. 35 %)

Először is, a himalája sót nem a Himalájában bányásszák, hanem 300 km-re tőle, Khewra sóbányáiban, Pakisztánban. A színe lehet pirosas vagy rózsaszínes a vas-oxidnak köszönhetően, de létezik fehér, áttetsző változata is. Kémiai összetételét tekintve 98%-ban nátrium-klorid, mint a közönséges konyhasó, a maradék 2 %-ot egyéb ásványi anyagok adják, ez a valódi különlegessége.

Felhasználása gyógyászati és kozmetikai szempontból is sokrétű: a felmelegített só száraz borogatásként enyhíti a középfülgyulladás okozta fájdalmakat, a hideg sópárna pedig csökkenti a rándulás, ficam, köszvény okozta kínokat. Ha meleg borogatást szeretnénk készíteni, akkor a sót tegyük tegyük 10-15 percre 50-60 fokos sütőbe, ha hideget, akkor ugyanennyi időre tegyük a mélyhűtőbe. 

Lázas, megfázásos, influenzás megbetegedés esetén nagyon jó szolgálatot tehet a "sóing". Nedvesíts be egy pólót 2-8 %-os sóoldatban, majd húzd fel a betegre és tekerd körbe száraz törülközővel és tartsd melegen. Ebben a dunsztban feküdjön egy-másfél órát, majd zuhanyozza le magáról a sót. A méregtelenítés garantált.

Ha a telített sóoldattal megnedvesítesz egy vattapamacsot, majd azzal áttörlöd az arcod, sokat tettél a bőröd tisztaságáért és szépségéért, hiszen a só szabályozza a faggyútermelést. Ugyanezt elérheted a képen látható sószappannal is, azzal a különbséggel, hogy a benne lévő ápoló vajak, olajak táplálják is az esetleg gyulladt, irritált, ekcémás bőrt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése