expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

2013. 09. 25.

Mosakodj az istenek eledelével!

Utálod a hideget, de a szürkeséget még jobban? Irtózol attól, hogy nemsokára sötétben kell elindulnod és sötétben érsz haza? Mit (t)eszel, ha rossz kedved? Csak nem egy kocka/szelet/tábla/raklap (válaszd a megfelelőt!) csokoládét?

És mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy indíthatod a napodat a csokoládé nyújtotta élménnyel, anélkül, hogy felesleges kilóktól kellene tartanod? Menő lenne, nem? És ehhez semmi más nem kell, csak egy szappan, amiben kakaópor és/vagy vaj van.

ChoCo szappan
De kezdjük az elején: az isteni étek vagy istenek eledele elnevezés a kakaó latin nevének fordítása (Theobroma cacao), a theo istent, a broma ételt jelent. Ez az elnevezés egyébként a svéd botanikustól, Carl von Linnétől származik, aki rendkívül hasznos növénynek tartotta. Hatóanyaga, a teobromin, a koffeinhez nagyon hasonló, élénkítő hatású szer, ám hatása jóval tovább tart, mint az előbbié. Szintén jótékony tulajdonsága, hogy fokozza a koncentrációs képességet, ezért tanulás közben fontos segítőtárs lehet. 

Ahhoz azonban, hogy a kakaóvaj és kakaópor eljusson hozzánk, hosszú utat kell bejárnia. A kakaóbabot először fermentálják, szárítják, majd pörköléssel távolítják el a héját. Fontos, hogy pörkölés közben nyeri el a kakaó az igazi aromáját. A kakaóbabokat még melegen megőrlik, ebből lesz egy sűrű massza, amely még nagyon magas a zsírtartalommal bír. A zsiradékot sajtolással nyerik ki a masszából, ez a kakaóvaj. A maradéknak még mindig igen magas a zsírtartalma, ezt préselik és újra őrlik, ez lesz a kakaópor. 

A kakaóvajat a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, mivel nagyon jó bőrtápláló hatása van, amelyet a szappanokban is megőriz. Ahhoz azonban, hogy a szappan illata is csokis, kakaós legyen, jó, ha nagy mennyiségű kakaóport is teszünk a szappanmasszához, és így a reggeli vagy esti felfrissülést is segíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése